På sporet av akevitten
Akevitt har hatt en sentral rolle i Norges historie. Per Harald Grue, president i Norske Akevitters Venner (NAV), tok under Matfestivalen på Rødberg tilhørerne med på en reise gjennom historien fra Adam og Eva til Halvard Heuch.
 
Skinnegangen til lokomotivstallen på gamle Rødberg stasjon fører inn til en sjarmerende og stemningsfull arena, der Grue underholdt sine tilhørere med kjente og mindre kjente fakta om akevittens historie. En reise fra Adam og Eva til Halvard Heuch dekker et langt tidsspenn, og det er spennende å se akevittens historie i lys av verdenshistoriens største begivenheter og trender.

Stig Bareksten (fra venstre) fra Det Norske Brenneri sammen med presidentene Per Harald Grue og Knut Morten Bjørnsrud fra hhv NAV og Fjellvitt. Begge gjestene fikk signerte eksemplarer av den nye kokeboka «Mat fra Numedal» som ble lansert i forbindelse med Matfestivalen.

 
Lokallaget Fjellvitt i øvre Numedal er et aktivt lokallag, og de har blant annet engasjert seg som hovedsponsor for Matfestivalen som ble arrangert for andre år på Rødberg siste helg i juni. Et tett og godt samarbeid med Matopplevelser i Numedal, har resultert i en Matfestival der lokalmat i alle varianter står på menyen. Kokker med bakgrunn fra Bølgen & Moi har dannet «Numedalsgruppen», og disse står ansvarlig for utarbeidelse av en femrettersmeny bestående utelukkende av lokale råvarer.

Jonas Lagerstrøm og resten av Numedalsgruppen ga middagsgjestene en gourmet aften, der de lokale produsentene fikk vise at de holder et meget høyt nivå på sine produkter.
 
Jonas Lagerstrøm er «sjefskokken», og har sammen med de øvrige seks kokkene i Numedalsgruppen og andre gode medhjelpere ansvaret for å servere nærmere fem hundre gjester i løpet av noen travle lørdagstimer i juni. Den lokale «Fjellvitten» hører naturligvis med på Matfestivalen, og både lokallaget og salget av akevitten kan vise til stigende tall.

 
Produksjonssjef Stig Bareksten fra Det Norske Brenneri var også invitert av lokallaget Fjellvitt. Stig inviterte med på en reise i akevittens rike, med smaksprøver av ulike akevitter. Han fortalte om hvordan akevitten blir produsert, og hvilke urter og krydder som brukes i akevittproduksjon.

Det Norske Brenneri i Grimstad er Norges nest største brennevinsprodusent, og står bak merkevarer som Hellstrøm og Arvesølvet. Fjellvitt er også en av akevittene som produseres her.