Fjellvitts ærespris tildeles Egil Nygård
Akevittklubben Fjellvitt, region av Norske Akevitters Venner, tildeler sin ærespris i 2015 til Egil Nygård. Æresprisen er på 25.000,- kroner og er en annerkjennelse for hans bidrag utover det vanlige i lokalsamfunnet og til å gjøre Numedal og ikke minst «Smådøla» kjent også utover landegrensene.
 

Egil Nygård er født i Asker og kom via Kongsberg til Rødberg som 18 åring. Siden har han slått rot i kommunen og bor nå i Uvdal. Med folkeskole, framhaldsskole og videregående sveis og konstruksjon, ble landeveien arbeidsplassen til Egil. Bak rattet på vogntog har han som han selv sier vært turist i over 40 år. Rundt om i Norge, Norden og nedover i Europa har turene gått, men han tar fram en blank stille Halnefjord en høstmorgen på tur fra vest til øst over vidda som noe av det fineste en kan se langs veien.

Og kanskje var det naturopplevelsen som gjorde at Egil fikk en telefon fra Erik Aaby med spørsmål om å lage et billøp i sammen; Smådølveien ble brøyta på grunn av linjearbeid i området og Smådøla ble for første gang benyttet som offisiell rallyetappe i NMK rally 1987 og dette var nok kimen.

De møttes på Risan, og etter å ha fått på plass et budsjett, ble det bestemt at NMK Asker og Bærum sammen med NMK Nore og Uvdal skulle arrangere Numedalsrally for første gang i 1989. I 1990 ble Egil løpsleder for første gang og har vært det siden. Fra og med 1991 har NMK Nore og Uvdal stått som arrangør av Numedalsrally, og har med unntak av 2 ganger blitt kjørt og kunne i år feire 25 år.

Numedalsrally er det rallyet som i snitt har størst deltagelse i landet. Det har variert fra 65 til 225 startende biler litt avhengig av om løpet har hatt NM status eller ikke. I tillegg kommer det biler fra både Sverige, Finland, Belgia og Arabia for å nevne noen land.

 Selv om Egil var ivrig på bilcrossbanen, har han aldri kjørt rally. Knapt nok sett på en etappe i Numedalsrally, som kanskje ikke er så rart når det skal holdes styr på 300 mann som er i arbeid den dagen som selve rallyet går. I tillegg skal det holdes orden på tider, både på etappene og mellom etappene. «Det er som å ha 20 skirenn gående på en gang» sier Egil som ikke får fullrost den dugnadsånden som råder i dalføret. Det har bygd seg opp et godt lag gjennom årene, men det er stadig endringer og forventningen om at resultatene skal komme på skjermen idet bilene passerer mål på hver av etappene blir ikke mindre. De første årene gikk det med stoppeklokke og avmelding via NMT 450 telefon, mens nå er det fotoceller og ipad som sender resultatene.

Avmelding er også godt kjent for Egil fra hans utdanning og virke som løytnant i heimevernet. Han tok lederutdannelse gjennom forsvaret på Heistadmoen noe som har vært til stor nytte siden.

Utover å være løpsleder i Numedalsrally der det meste er prøvd ut fra rallyhotell på Vasstulan til serviceområde midt i Rødberg sentrum, har Egil også spilt på andre strenger. Tidlig på 70 tallet fartet han land og strand med gruppa Heavy Express. Der holdt han orden på rytmen bak trommesettet, noe han også har gjort i korpset i bygda. En tid var han trener for hoppgruppa i ROV, og nå er han trener for jenter 14 i fotball. Han var også trener for det første laget fra Uvdal som var med i Norway Cup. Da dro han i banken og tok opp privat lån for å forskuddsbetale deltageravgiften til laget.

Egil Nygård har tidligere dette året blitt kåret til årets ildsjel av Laagendalspostens lesere.

Æresprisen er den 6. i rekken og deles ut under Fjellmatfestivalen på Torsetlia, Dagalifjell, og vi ønsker alle velkomne til prisutdelingen.

 

Akevittklubben Fjellvitt
v/Styret

Bilder fra tildelingen