Fjellvitts ærespris tildeles Johan Brun
 

Akevittklubben Fjellvitt tildeler sin aller første ærespris til Johan Brun. Æresprisen på kr. 25.000.- er en anerkjennelse for hans livslange arbeid med å skildre Numedal og Hardangervidda gjennom personlige og unike naturbilder. Et av hans mest kjente bilder fra vidda er også motivet på etiketten til den lokalproduserte akevitten Fjellvitt, som for øvrig har fått en eventyrlig mottagelse i markedet.

Fjellvitt-akevitten har solgt meget bra, og akevittklubben Fjellvitt har derfor bestemt seg for å sette av penger hvert år til en pris som deles ut til en person eller bedrift som har utmerket seg på en eller annen måte for dalen. Selv om det var mange verdige kandidater, var det liten diskusjon om hvem som skulle få den aller første prisen.

Prisvinneren har vært aktiv pressefotograf i hele sitt liv og er den kanskje mest navngjetne pressefotografen i Norge gjennom tidene. Det han huskes først for er blitzen som “felte” Hjalmar “Hjallis” Andersen under skøyte-EM på Bislet i 1951. Men siden den gang har det blitt mange blinkskudd og oppdrag som har gjort at Brun har satt sitt merke på norsk foto-historie.

Han jobbet i Dagbladet fra 1948 til han ble pensjonist i 1989, med unntak av en kortvarig permisjon hvor han jobbet for Billedjournalen. I 1992-94 var han pressesjef for OL på Lillehammer, som ble et verdig punktum på en lang og variert karriere.

Johan Brun har hatt mange utstillinger og gitt ut flere bøker. Blant annet ga han i 2003 ut boka “Våre bruer” på oppdrag fra Statens vegvesen. Utstillingen på Norsk Folkemuseum i Oslo, “År og dag – Johan Bruns bilder 1948 til 2005”, viser en allsidig, nyskapende og fremfor alt en særpreget fotograf. Utstillingen ble en stor suksess og er besøkt av mange tusen mennesker.

I tretti år har Johan Brun og kona Ingrid jobbet som gjetere på Hardangervidda om sommeren, og kamera har som vanlig vært med. Han er født og oppvokst i Uvdal ved foten av vidda, og selv om han hadde sitt liv og virke i storbyen har Hardangervidda alltid stått hans hjerte nær. Av alle bildene som er tatt under hans mange turer på vidda er det noen som skiller seg ut. Blant annet bildene som er brukt på etiketten til Fjellvitt. 

Æresprisen deles ut fredag 19.november under Fjellmatfestivalen på Torsetlia, Dagalifjellet og vi ønsker alle velkommen til prisutdelingen.


Akevittklubben Fjellvitt
Knut Morten Bjørnsrud, President
Mob 977 90 790